Hrana proaspata in meniul iepurasilor

Asa cum spuneam intr-un alt articol, in alimentatia echilibrata si sanatoasa a iepurasilor isi gaseste un loc si hrana proaspata (tot felul de verdeturi, legume, fructe). E un lucru comun acceptat de catre cei care inteleg ca nu poti limita hrana unui iepuras doar la fan (care e absolut esential) si hrana comerciala. Cei care nu adauga hrana cruda in alimentatia iepurasilor probabil ca nu o fac pentru ca nu au de unde sa o procure, pentru ca nu stiu cat de importanti sunt nutrientii, aromele, valoarea probiotica

pe care ea ii are, sau poate pentru ca sunt putin speriati de multitudinea de informatii, uneori contradictorii, legate de beneficitatea lor.

E adevarat ca adaugarea de alimente proaspete inseamna un efort in plus din partea noastra. Nu doar pentru ca nu e intotdeauna usor sa gasim verdeturi, legume si fructe proaspete si crescute cat mai natural. Dar si pentru ca ar fi multe lucruri de invatat despre fiecare dintre ele, ca sa stim ce, cat si cum putem adauga fara vreun risc. Nu toate vegetalele sunt create egale cand e vorba de nevoile nutritive, digestive si gustative ale iepurasilor. Si se pare ca e o adevarata stiinta alegerea si introducerea lor in alimentatia iepurasilor. Dar merita sa facem asta pentru ca valoarea nutritiva a hranei creste foarte mult iar iepurasii le gasesc savuroase (si e foarte placut sa-ti vezi iepurasii bucurandu-se de gustul lor).

Pentru a evita problemele digestive (de multe ori foarte grave) care pot sa para din introducerea in necunostinta de cauza a vegetalelor crude in alimentatia iepurasilor, trebuie sa facem mai intai o selectie drastica a cruditatilor care pot ajunge in meniul lor zilnic si sa respectam cateva principii de alimentatie.

PRINCIPII DE RESPECTAT IN ALIMENTATIA CU CRUDITATI

1. Una din cele mai importante reguli in hranirea iepurasilor e sa nu modificam niciodata brusc meniul zilnic. Lucrurile variabile din alimentatia lor (adica orice altceva in afara fanului, care trebuie sa fie o constanta cu pondere mare in meniul lor) trebuie intotdeauna adaugate si re-adaugate lent, pornind de la cantitati foarte mici si cu un ochi pe toti indicatorii care pot da de gol vreun inceput de problema digestiva (comportamentul general, nivelul poftei de mancare, felul in care arata bobitele produse). Lucrul asta e cu atat mai important in cazul iepurasilor cu varsta foarte mica (1-4 luni), la care flora intestinala abia incepe sa se dezvolte si care au un sistem imunitar foarte slab. Pana la varsta de doua luni probabil ca ar trebui evitate complet cruditatile. Un truc care pare sa functioneze bine in evitarea problemelor produse de introducerea alimentelor verzi in alimentatie iepurasilor care nu au avut niciodata asa ceva in meniu ar fi introducerea anterioara (cu cel putin doua saptamani inainte) a fanului in alimentatia lor.

2. Alimentele crude, fie ele ierburi, legume sau fructe, ar trebui spalate intotdeauna bine (asa cum facem si pentru noi) inainte sa le punem in bolul iepurasilor. Pana si iarba proaspata – luata din gradina – ar trebui bine spalata inainte (cand o sa vedeti cum arata apa… si nu din cauza clorofilei) si apoi neaparat uscata bine in mod natural – macar o zi sau doua. Eu o las la uscat la soare, pe plase de metal suspendate, ca sa poata circula aerul. Iarba nu are voie sa fie umeda atunci cand o mananca iepurasii (aveti grija la iesirile in gradina ale iepurasilor dupa o ploaie sau dimineata, cand iarba e plina de roua).

3. Cruditatile nu ar trebui servite niciodata reci (asa cum sunt atunci cand le luam din frigider), pentru ca pot sa le produca probleme digestive iepurasilor.

4. Mancarea proaspata nu ar trebui lasata in bolul iepurasilor mai mult de 30 de minute, pentru ca incepe sa isi piarda valoarea nutritiva si devine deja o sursa de bacterii neprietenoase pentru iepurasi.

5. Vegetalele cu frunze de culoare inchisa sunt cele mai recomandate verdeturi – fiind sursa cea mai buna de nutrienti si fibre, in timp ce frunzele deschise la culoare contin foarte multa apa si pot produce diaree – o problema foarte serioasa pentru un iepuras. A trecut multa vreme pana cand oamenii au inceput sa inteleaga ca anumite tipuri de salate (iceberg, de exemplu) sunt responsabile pentru multe din cazurile de imbolnaviri mortale la iepurasi.

Verdeturile ar trebui sa fie variate (3-4 tipuri in fiecare zi) si alternate. In cazul anumitor verdeturi de culoare inchisa care contin o cantitate mare de Fe, Ca sau acid oxalic (patrunjel, spanac, frunzele de sfecla, lastarii, etc.), alternarea lor in meniu e esentiala si nu ar trebui sa fie inclus decat un singur tip din categoria lor in amestecul de verdeturi ales in fiecare zi.

6. Legumele dulci (morcovul, sfecla rosie) si o multime de fructe au un continut foarte mare de zahar si ar trebui sa fie servite ca delicatese – in cantitati mici (una sau doua bucatele/feliute) si doar din cand in cand.

7. Legumele si verdeturile atoase – cum ar fi telina sau frnuzele foarte mature – ar trebuie taiate in bucatele mici si curatate de acele fire, care le pot ramane intre dintisori sau cu care pot chiar sa se inece.

8. Atentie speciala la cruditatile care pot produce balonare (varza, conopida, ridiche, hrean, etc.) – adica limitate drastic.

9. In general, o cantitatea rezonabila de mancare cruda in meniul zilnic al iepurasului ar fi de aproximativ o cana de cruditati pe 2 kg de iepuras, o data pe zi sau impartita in mai multe portii, din care cea mai marea parte (75%) sa fie reprezentata de frunze de culoare inchisa iar restul, numai vreo 2 linguri din portie. Conteaza si nevoile individuale ale fiecarui iepuras, dar intreaga cantitate de cruditati nu ar trebuie in orice caz sa depaseasca 20% din hrana zilnica.

LISTA (INCOMPLETA) A CRUDITATILOR CARE POT FI ADAUGATE IN ALIIMETATIA IEPURASILR, atata vreme cat sunt in cantitatea potrivita

Ierburi

Iarba
Busuioc
Coriandru
Marar
Chimen
Levantica
Sovarf
Oregano
Menta
Patrunjel
Salvie
Rucola
Limba mielului

Verdeturi

Spanac
Stevie
Loboda
Frunzele de morcov
Frunzele de telina
Frunzele de ridiche
Frunzele de conopida
Frunzele de sfecla rosie
Frunzele de hrean

Frunze si crengi de arbori

Dud
Mar
Salcie
Alun
Salcam

Legume

Brocolli
Sparanghel
Morcovi
Conopida (frunzele si tulpina)
Telina
Castravete
Andiva
Ardei gras verde (fara frunze)
Hrean
Nap
Pastarnac (cu exceptia frunzelor)
Mazare (boabele)
Dovleac (fara frunze)
Ridiche (si frunzele)
Varza rosie
Rosii (cu exceptia frunzelor)

Fructe

Mar (fara samburi)
Banana (fara coaja)
Struguri (fara samburi)
Pepene (fara samburi si coaja
Portocala (fara coaja)
Pere (fara samburi)
Zmeura (si frunzele)
Capsune (si frunzele)
Lubenita (fara samburi si coaja)

LINKURI:

Safe vegetables, fruit and herbs to feed rabbits
Vegetables and Fruits for a Rabbit Diet

About Codrina Elisabeta Miculit

Inainte de toate, mamica de iepurasi si alte animalute. Liber-cugetatoare (atat cat e posibil), prin structura mea. Psiholog, prin educatie. In afara de animalute, pasiunea mea e sa inteleg toate lucrurile care pot fi gandite si intelese de mintea umana si pe cele care ne transfigureaza viata...

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 29 other followers

%d bloggers like this: