Inainte sa adopti un iepuras …

Irezistibil de pufosi Daca ai ajuns sa te numeri printre cei care isi doresc sa aiba in familia lor un iepuras (welcome to the fast growing club :)), incearca sa nu faci o adoptie nepregatita, chiar daca iepurasii sunt irezistibili, mai ales la varste foarte mici, si simti impulsul sa ii insfaci si sa-i duci repede acasa. Exista cateva lucruri foarte importante la care trebuie sa te gandesti foarte serios inainte. Ca de exemplu, daca ai cum sa ii transporti pana acasa in siguranta. Sau daca ai pregatit deja un spatiu potrivit nevoilor lor, in care sa ii poti instala in siguranta inca din primele zile, care sunt foarte importante in acomodare. Sau daca poti sa le asiguri din prima zi hrana potrivita (care nu le creeze vreo problema digestiva – foarte periculoasa la iepurasi), daca esti pregatit, macar in partile esentiale, pentru cazul in care iepurasii ar putea sa aiba vreo problema de sanatate. Sau daca te-ai gandit vreodata serios la felul in care ai vrea sa arate viata voastra impreuna in urmatorii 1, 2, 3, 5 sau poate chiar… 10 ani!

Daca in clipa asta ai doar o vaga idee despre ce inseamna sa ai un iepuras in casa (pentru ca un iepuras de companie ar trebui sa stea in casa, alaturi de familia lui umana), cum trebuie ingrijit ca sa ii fie bine si cum sa faci in asa fel incat sa nu existe vreo nemultumire mocnita sau declarata in familie, trebuie sa amani putin momentul adoptiei, oricat de greu ti-ar fi sa mai astepti. Nu te grabi sa adopti un iepuras inainte sa stii foarte bine ce presupune asta. Poate fi frustrant, dar e important.

Adoptia unui iepuras e o alegere cu consecinte serioase, care presupune sa stii la ce sa te astepti, sa ai solutii pentru tot ce poti anticipa si sa-ti asumi responsabilitatea pentru ce va urma. Altfel, te poti trezi intr-o zi in mijlocul unui situatii dureroase, din care s-ar putea sa nu stii cum sa iesi. Asa ca, inainte sa iei o hotarare atat de importanta, ar fi o idee buna sa faci cateva lucruri care te pot scuti in viitor de multe lucruri nedorite:

Incearca sa intelegi ce inseamna, in modul cel mai realist, sa ai in familie un iepuras.
Sper ca articolele pe care le poti citi aici pe blog pot fi de un oarecare ajutor. In afara lor mai poti gasi pe blog si linkuri catre alte surse de informatie de pe Internet.

Asigura-te ca familia ta e locul in care un iepuras poate trai sanatos si fericit, fara sa incomodeze cu prezenta lui pe nimeni.
– Explica-le foarte detaliat celor din familie (daca locuiesti cu ei), fara sa omiti si partile mai putin placute, ce presupune convietuirea cu un iepuras si cere-le acordul inainte sa il adopti.
– Asigura-te ca ai spatiul necesar si potrivit convietuirii cu un iepuras.
– Asigura-te ca ai resursele financiare necesare.
– Asigura-te ca ai in zona (sau macar la o distanta rezonabila) surse de hrana de calitate.
– Asigura-te ca ii poti asigura iepurasului asistenta medicala de calitate, in cazul in care va avea nevoie.
Daca ceva din toate astea iti lipseste, e posibil ca lucrurile sa devina la un moment dat obositoare, conflictuale sau chiar periculoase pentru iepuras.

Documenteaza-te, cauta si alege iepurasul cel mai potrivit nevoilor si personalitatii tale.

Asigura-te ca ai cum sa il transporti acasa in siguranta dupa ce l-ai adoptat.

Pregateste toate lucrurile necesare si spatiul alocat iepurasului in casa, ca sa ii faci cat mai usoara si sigura perioada de acomodare in noua lui familie.

Odata ce l-ai adoptat, iepurasul va avea nevoie de compania si ajutorul tau in orice situatie, oricat de dificila, pentru multi ani de atunci inainte. Ceea ce urmeaza poate fi una din cele mai frumoase experienta din viata ta. Dar asta va depinde, in cea mai mare parte, de tine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s