Cum ne „dresam” iepurasii

Cuvantul „dresaj”, desi trezeste foarte mult interes, nu imi place deloc pentru ca are o conotatie care mi se pare un pic umilitoare pentru iepurasii nostri. Nu ca ei ar intelege termenul dar s-ar putea sa simta atitudinea de dresor pe care cuvantul respectiv ne-o poate induce in mod subconstient. Nici „educatie” (chiar in sensul bun al cuvantului) nu mi se pare cea mai potrivita alegere, pentru ca implica totusi o diferenta prea mare de „stiinta” intre noi. Poate ca noi stim mai multe decat ei despre multe lucruri, dar s-ar putea ca si ei sa stie alte lucruri mai bine decat noi. Macar despre nevoile lor sau despre felul in care ei percep lumea si interactioneaza cu ea. Si probabil multe altele. Cred ca ar fi mai potrivit sa vorbim despre „cum comunicam cu ei”, atunci cand ne referim la eforturile noastre de a-i convinge sa se poarte asa cum ne-am dori noi.

Ideea de comunicare lasa loc de egalitate in relatie. Si o relatie in care exista si egalitate poate fi mai echilibrata si mai puternica. Cred ca e mai bine daca iepurasii simt ca si ei conteaza la fel de mult in relatie si ca, intr-un final, nu sunt supusii nostri, chiar daca uneori ar putea fi nevoie sa fim mai autoritari in fata lor. Mai ales cand avem de-a face cu „sefuleti”, care nu vor accepta sa fie subordonatii nimanui fara o lupta pe viata si pe moarte. Modul autoritar de comunicare nu prea se potriveste in relatia cu un iepuras, daca vrem sa avem niste iepurasi fericiti si afectuosi. Poate chiar si un pic de submisivitate din partea noastra, din cand in cand, nu ar strica. Fie ea si intr-o nota umoristica (vezi disapprovingrabbits.com :)). Nu ma deranjeaza ideea asta atata vreme cat exista o legatura emotionala puternica intre noi si iepurasii nostri.

O relatie in care comunicarea e importanta implica intelegerea profunda si reciproca a comportamentelor si nevoilor tuturor celor implicati (oameni si iepurasi) si respectarea lor, atat cat e posibil. Tot ce trebuie sa facem e sa fim interesati constant de comportamentele si resorturile comportamentelor lor (vezi Limbaj si comportament) si sa gasim modurile cele mai potrivite de comunicare prin care ii putem ajuta pe iepurasii nostri sa inteleaga nevoile si comportamentele noastre. In felul asta relatia noastra devine mai profunda si putem sa ne ajustam reciproc mult mai armonios.

Modelarea comportamentului iepurasilor printr-o relatie de comunicare cat mai naturala si echilibrata nu inseamna lipsa unor elemente de rigurozitate sau a unor artificii de comunicare (cum e clicker-ul folosit in clicker-training), care face comunicarea mult mai ordonata si face mai usoara si mai rapida intelegerea unor mesaje. Dar nucleul interactiunii ar trebui sa fie relatia noastra cu ei si nevoile noastre si ale lor, nu un principiu, o metoda sau un instrument de modificare comportamentala. Nici un artificiu nu poate inlocui o interactiune naturala, flexibila si incarcata de emotii pozitive. Restul sunt instrumente ajutatoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s