Alimentatia potrivita pentru iepurasi

Felul in care ne hranim iepurasii (mai ales pe cei inca pui) e unul din cele mai importante lucruri de care depinde sanatatea lor, pentru ca o alimentatie incorecta poate avea consecinte grave, de la obezitate la boli dentare. Multe dintre ele pot ajunge rapid in stadiul in care devin mortale (enterita, abcesele, staza gastro-intestinala, de exemplu). Sau pot presupune tratamente lungi si chinuitoare. Multi iepurasi, mai ales cei de varsta mica, au ajuns sa se imbolnaveasca grav/mortal din cauza greselilor facute in alimentatia lor.

Desi poate parea un lucru simplu sa hranesti un iepuras, nu e chiar asa. Poate ca unii dintre noi am fost suficient de norocosi incat sa avem, la un moment dat, vreun iepuras care a reusit sa faca fata unui regim alimentar aplicat dupa ureche. Dar, dupa cum am invatat apoi, am fost pur si simplu norocosi.

Iepurasii au un sistem digestiv foarte diferit de al nostru. Si foarte sensibil. O greseala mica in alimentatia lor le poate fi rapid fatala. Ca sa evitam situatia asta, trebuie sa ne documentam in permanenta, fie ca suntem incepatori, fie ca am depasit stadiul de novici si avem poate impresia ca stim totul. Pentru ca sunt constienta de asta, voi considera intotdeauna subiectul alimentatiei mai mult decat deschis.

Raspunsul la intrebarea: „Care ar fi papica cea mai indicata pentru un iepuras?” ar putea fi foarte simplu, daca nu ar fi totusi complicat. Stiintific vorbind, iepurasii sunt strict erbivori. In cazul asta, asa cum ne spun mai multe dictionare ale limbii romane, raspunsul simplu ar fi – ierburi / plante / vegetale. Dar in realitate raspunsul asta e mult prea general si lipsit de valoare practica. Asa ca ar trebui sa intram in detaliile constitutiei lor anatomice, ca sa intelegem ce fel de plante ar fi potrivite pentru ei, in ce forma si in ce cantitate.

In plus, se pare ca evolutia in mijlocul oamenilor le-a dezvoltat unora (de multe ori intentionat, prin manipulari genetice) un apetit mai accentuat si pornirea de a papa multe alte lucruri. Si in acelasi timp le-a estompat foarte mult instinctele alimentare naturale, obligandu-ne pe noi sa ne asumam responsabilitatea alegerii hranei lor. De exemplu, daca au ocazia, iepurasii pur si simplu devoreaza ciocolata (care, pe langa ca nu are nici o legatura cu iarba, mai e si foarte periculoasa pentru ei), asa ca sa nu va ganditi macar sa o mancati in prezenta lor, pentru ca vor innebuni de pofta si veti fi tentati sa le dati si lor.

Dar ca sa ajungem la un raspuns util, o sa ma opresc la o formula de alimentatie pe care am gasit-o undeva pe Internet, care mi se pare o solutie buna (urmand sa intru in mai multe amanunte in articolele viitoare) in cele mai multe cazuri (exista si exceptii, despre care o sa incerc sa scriu un alt articol). Desi am gasit mici diferente intre diverse recomandari, nu mi se par foarte semnificative. Dupa formula de mai jos, care mi se pare un punct bun de plecare, in meniul iepurasilor nostri ar trebui sa apara lucrurile (si proportiile) urmatoare:

FAN PROASPAT ( 80% )
APA PROASPATA – la discretie
HRANA USCATA ( 10% )
HRANA PROASPATA ( 10% ).

FANUL ar trebui sa reprezinte felul principal si cea mai mare parte a hranei lor si sa fie disponibil tot timpul. Procentul recomandat ajunge pana la aproximat 80% din cantitatea de hrana zilnica. Cu cat mai mult, cu atat mai bine. Trebuie sa tineti cont si de marimea iepurasului – un iepuras ar trebui sa consume zilnic o gramada de fan la fel de mare ca el. Pare mult, dar tipurile de fan recomandate pentru iepurasi (cu exceptia fanului de lucerna – controversat si recomandat numai celor mai mici de un an) nu au multe calorii.

Fanul (care trebuie sa fie intotdeauna de calitate) e foarte bogat in fibre. In plus, e bogat in vitamina A si D, calciu, proteine si alti nutrienti. E un aliment esential in alimentatia iepurasilor pentru ca favorizeaza o buna functionare a tractului intestinal si asigura sanatatea dintisorilor lor.

Sistemul lor digestiv e foarte delicat si lipsa unei cantitati mari de fibre poate duce la probleme de echilibru si tranzit intestinal care pot avea consecinte rapide si foarte periculoase (staza gastro-intestinala, de exemplu). Iar tocirea dintilor (care cresc continuu si foarte rapid) prin rontairea continua a fanului e si ea foarte importanta. Altfel dintii pot creste in doar cateva saptamani atat de mult incat incep sa le produca durere, discomfort sau chiar imposibilitatea de a manca. Iar asta e o problema de urgenta, pentru ca un iepuras nu poate supravietui mai mult de doua-trei zile fara sa manance.

Fanul poate fi de diverse feluri (fan de timoftica, de livada, alpin, etc.) si amestecarea si alternarea varietatilor ar fi recomandata. Un fan controversat e cel de lucerna (alfalfa – care pare sa fie o leguma din aceeasi familie cu mazarea si fasolea) pe care unii ne recomanda sa-l evitam ca sursa primara de fan, cel putin in cazul iepurasilor cu varsta mai mare de un an, din cauza continutului foarte mare de proteine, de calciu si numarului prea mare de calorii pentru iepurasul normal. Totusi, in cazul puilor de iepurasi, lucerna e folosita in mod obisnuit ca aliment de baza in crescatorii si sub forma de pelete, in hrana iepurasilor din petshop-uri, pentru ca puii de iepurasi sunt in crestere rapida si au nevoie de o hrana mai densa si mai energetica. Puteti gasi cateva lucruri importante despre alimentatia iepurasilor de varsta foarte mica si in Scurt Ghid pentru Incepatori, acolo unde vorbesc putin despre felul in care ar trebui facuta acomodarea iepurasului (inclusiv cea alimentara) in primele zile dupa adoptie.

Puteti gasi fan la agricultori. Sau la pet-shopuri (unde nu am vazut niciodata fan de lucerna). Daca e cumparat de la agricultori, aveti grija sa nu fie amestecat cu lucerna atunci cand iepurasul e deja adult. E important ca fanul sa nu aiba urme de mucegai (extrem de periculos pentru iepurasi). Inainte sa i-l dati iepurasului, scuturati-l de praf si de insectele care se pot ascunde in el. In fanul de la agricultori se pot ascunde chiar si pureci, care pot supravietui acolo luni de zile, iar purecii sunt potentiali purtatori ai virusului mixomatozei, asa ca verificati bine fanul inainte si asigurati-va ca iepurasii sunt vaccinati corect impotriva mixomatozei.

APA PROASPATA – inlocuita ZILNIC si DISPONIBILA TOT TIMPUL e esentiala.

Fanul si apa sunt alimentele principale. Teoretic, iepurasilor le-ar putea fi suficient un fan de calitate. Celelate doua componente trebuie vazute ca un supliment. Pentru ca iepurasilor le plac foarte mult si pentru ca verdeturile, legumele, fructele si mancarea speciala aduc un plus de vitamine, nutrienti, bacterii prietenoase si un pic de variatie in dieta, ele pot fi introduse in alimentatie in cantitati mici (cam 10%). Eventual folosite ca recompense pentru comportamentele dorite de noi.

HRANA PROASPATA – aproximativ 10% din cantitate – in cea mai mare parte FRUNZE SI LEGUME (din care doar o mica parte sa fie reprezentata de legumele dulci, gen morcov sau sfecla dulce) si o cantitate MICA de fructe. Legumele dulci si fructele trebuie privite ca delicatese, pentru ca au mult zahar – si oferite doar in cantitati foarte mici (2-3 feliute, de exemplu).

Despre hrana proaspata in alimentatia iepurasilor puteti citi mai mult aici.

HRANA USCATA – mancarea speciala pe care o gasim in pet-shopuri – cam 10% din cantitatea totala de hrana zilnica. Unii masoara cantitatea de mancare speciala folosind cana – recomandarea zilnica fiind de aproximativ un sfert de cana de pelete, cau chiar mai putin / 2 kg de iepuras. Dintre sortimentele care exista pentru iepurasi, eu le-as alege pe cele fara cereale, cu un continut mare de fibre (macar 20%), cu cat mai putine legume dulci in compozitie sau chiar fara, daca e posibil, si care sa contina cat mai putina lucerna (alfalfa), daca iepurasii au mai mult de un an, .

(!) Cand introduceti ultimele doua componente in alimentatie sau cand faceti ORICE SCHIMBARE IN ALIMENTATIE, faceti-o PROGRESIV, ca sa dati timp sistemului digestiv al iepurasului sa se ajusteze la noul aliment. Unii recomanda chiar sa cereti sfatul veterinarului inainte sa faceti o schimbare. In plus, in asemenea situatii e si mai important sa aiba la dispozitie, ca de obicei, fan din belsug si apa proaspata. Urmariti felul in care arata „bobitele” eliminate. Daca incep sa-si piarda forma rotunda, daca devin prea mici sau prea moi, reduceti sau intrerupeti hrana nou introdusa. Asta e valabil pentru orice schimbare de dieta.

LINKURI:

http://www.bunnyhugga.com/correct-diet.html

Lasă un comentariu