Scurt ghid pentru incepatori

Pentru ca aparitia primului iepuras intr-o familie poate fi asociata cu multa confuzie / ingrijorare, cu senzatia ca nu stii ce trebuie sa faci ca sa fie totul bine sau, dimpotriva, cu o falsa impresie ca totul este foarte simplu si nu trebuie sa faci nici un efort special, m-am gandit ca ar fi utila o lista cu lucrurile pe care eu le consider foarte importante in zilele care urmeaza dupa ce iepurasul a ajuns acasa. Sper ca sugestiile de mai jos sa va ajute sa treceti fara probleme, si voi si iepurasii. peste primele zile – foarte importante – de dupa sosirea lor acasa. Si sa va ghideze in directia buna pentru ceea ce aveti de facut apoi.

PASUL 1

Inainte sa faceti orice altceva, odata ajunsi acasa cu pufosul vostru, DATI-I UN MIC RAGAZ SA SE ADUNE, intr-un loc in care sa aiba un pic de intimitate – fie cusca in care l-ati adus acasa, daca e suficient de curata si spatioasa, fie intr-un coltisor pe care sa-l pregatiti rapid pentru el, daca nu ati facut asta dinainte sau (cel mai bine) in casuta pe care cei mai bine pregatiti dintre voi ati construit-o pentru el. Ziua despartirii de familia lui si/sau a relocarii intr-un mediu complet strain, dupa ce tocmai a fost hurducat pe drum intr-un spatiu nefamiliar, poate fi foarte traumatizanta pentru un iepuras. Asa ca are nevoie pentru inceput de putina liniste.

E foarte probabil sa fiti tentati (asa cum am fost eu) sa il lasati sa rataceasca prin casa de cum ati pus cutia/cusca jos, dar asta nu e tocmai indicat, asa ca amanati momentul pana cand toate lucrurile vor fi la locul lor. Altfel, pe langa riscul la care il expuneti pe iepuras inainte sa faceti ajustarile de mediu care sa-l protejeze, o sa creati si posibilitatea nasterii unor probleme de lunga durata cum ar fi cea a marcarii cu urina, de catre iepuras, a unor zone care ii vor parea de la inceput mai pe placul lui. Paturile si canapele par sa fie foarte atractive pentru ei. Si fiind foarte greu de curatat atat de bine incat sa dispara orice urma olfactiva detectabila de catre nasucul lor ultrasensibil, il vor atrage prin miros pe iepuras, care le va recunoaste ca fiind ale lui si le va intari marcajul prin urina de cate ori va avea ocazia.

Daca alegeti sa il instalati intr-un coltisor din casa, aveti grija sa inlaturati de acolo toate lucrurile care l-ar putea pune in pericol – cabluri electrice, plante decorative, substante chimice, lucruri necomestibile pe care le poate inghiti, lucruri care pot cadea pe el, pe care ar putea sari sau sub care s-ar putea inghesui. Aveti grija sa fie ferit acolo de contactul cu alte animale de companie, mai ales catei si pisici, sau de copii galagiosi si agresivi care l-ar putea speria foarte tare la inceput, mai ales daca iepurasul e doar un pui.

Incercati sa faceti spatiul respectiv cat mai comfortabil, pentru ca iepurasul ar trebui sa ramana acolo pana cand veti reusi sa amenajati pentru el un loc care va fi casuta lui permanenta si pana cand o sa faceti bunny-proofing-ul zonei din casa pe care intentionati sa il lasati s-o exploreze.

Asezati la indemana lui o cutie de carton, de plastic sau o litiera (daca aveti deja asa ceva), dupa ce ati umplut-o cu fan proaspat. Si puneti-i la dispozitie si un bol greu cu apa proaspata. Daca nu aveti inca o litiera, ar fi bine sa cumparati una (sau chiar doua) cat mai repede, pentru ca o veti putea folosi imediat in educatia iepurasului, asezand-o pe locul in care iepurasul alege sa mearga la toaleta. Iar el va invata mult mai repede sa o foloseasca.

PASUL 2

Al doilea lucru foarte important e ASIGURAREA HRANEI DE BAZA. Nu e nevoie sa va repeziti sa-l indopati de cum ajunge acasa, mai ales cu delicatese (morcovi, banane, mere, etc) – care ar fi chiar contraindicate in zilele de acomodare. Probabil ca in primele momente nici nu va fi foarte dornic de asa ceva. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ii puneti la indemana ceva de rontait pentru momentul in care va simti nevoia sa manance. Iepurasii sunt obligati, din cauza particularitatilor sistemului lor digestiv, sa manance des si pe tot parcursul zilei, pentru ca stomacul lor sa nu ramana niciodata gol.

Daca iepurasul e inca pui, problema hranei – mai ales in primele zile/saptamani dupa adoptie, e destul de delicata. Iepurasii au, la orice varsta, un sistem digestiv sensibil. Orice schimbare brusca in alimentatie sau introducerea unui aliment nepotrivit pot declansa probleme digestive potential mortale. Iar la varste foarte mici (2-4 luni) lucrul e valabil in mod special, pentru ca flora intestinala abia incepe sa se instaleze. Din pacate, multi dintre iepurasi nu reusesc sa depaseasca varsta asta, din cauza greselilor care se fac in alimentatia lor si din cauza lipsei masurilor de preventie a unor boli digestive cu sanse mici de vindecare – enterita, coccidioza.

Ca sa reduceti cat mai mult probabilitatea aparitiei unor probleme digestive grave la un puiut de iepuras, puteti face cateva lucruri:

– incercati sa aflati, de la vanzatorul iepurasului, cu ce anume era hranit iepurasul inainte sa il cumparati. Daca l-ati cumparat de la un crescator, hrana lui consta probabil in lucerna uscata si apa. Lucerna uscata in mod natural (si pe o perioada de cel putin 4 zile), desi un aliment controversat, mi se pare destul de potrivita pentru puii de iepurasi – foarte nutritiva si cu un continut mare de calciu (lucruri importante in perioada de crestere a iepurasului). In cazul asta, ar fi ideal daca ati putea face rost de lucerna uscata de buna calitate – uscata timp de cel putin 4 zile, inca verde la culoare si cu cat mai putin praf (oricum trebuie bine scuturata de praf inainte sa le-o dam iepurasilor). Din cate stie eu, lucerna uscata poate fi gasita doar la agricultori. Asta poate fi o mare problema. In plus, in anumite perioade din an (primavara devreme, de exemplu) e foarte greu sa gasesti lucerna de calitate, pentru ca nu e intotdeauna depozitata in conditii foarte potrivite. Daca nu reusiti sa gasiti asa ceva, puteti incerca o alta varianta, care poate merge bine daca sunteti atenti. Puteti sa incercati sa ii hraniti cu fan (cat mai proaspat si cat mai fara praf) si pelete de lucerna, lucruri pe care le puteti gasi la petshop-urile care vand si hrana pentru iepurasi. Si apa, bineinteles. Riscul ar fi aici sa apara probleme la introducerea peletelor in alimentatia lor – ar trebui introduse treptat, incepand cu doar cateva pelete si crescand incet cantitatea. Si s-ar putea sa nu manance fanul – care nu e la fel de apetisant pentru ei ca si lucerna. Dar in lipsa lucernei uscate, fanul e esential – pentru dentitia, digestia si chiar sistemul imunitar al iepurasilor.

– (vezi si 4) incepeti sa cautati cat mai repede posibil un veterinar care sa aiba experienta in tratarea iepurasilor, pentru sfaturi legate de preventia problemelor de sanatate care pot aparea in primele luni de viata si pentru cazul in care veti avea nevoie urgent de tratament. Nu e usor sa gasesti un veterinar obisnuit sa trateze iepurasi, dar nici imposibil. Asa ca incepeti de acum. Iar daca se intampla sa observati posibile simptome de boala, atunci cand le faceti controlul zilnic, sunati-l imediat. Problemele de sanatate ale iepurasilor pot sa evolueze foarte rapid si trebuie sa reactionati urgent atunci cand observati vreun semn de boala.

In cazul iepurasilor deja adulti, riscurile aparitiei unor probleme digestive sunt ceva mai scazute, mai ales daca iepurasii au facut anumite tratamente digestive preventive in lunile timpurii de viata (1-4 luni) si daca nu facem schimbari majore in alimentatia lor fata de ceea ce obisnuiau sa manance inainte de adoptie (schimbari pe care vom fi obligati sa le facem daca hrana pe care o primeau inainte era de tipul junk-food – pelete cu prea multe legume dulci sau fructe, sau pe cele pline de cereale). Pentru ei, fanul proaspat ar fi probabil cel mai potrivit aliment pe care sa il aiba la indemana in momentul in care se linistesc suficient cat sa isi doreasca sa rontaie ceva si apoi in primele zilele de acomodare. Apoi puteti incepe sa adaugati treptat si alte lucruri (mancare speciala, alimente proaspete), dar fiecare modificare va trebui facuta progresiv, cu multa grija si cu atentie la orice simptom ingrijorator care ar putea sa apara.

Pentru alte informatii despre alimentatia iepurasilor, cititi si acest articol. E foarte important sa invatati repede cat mai multe lucruri despre alimentatia iepurasilor, altfel riscati sa faceti greseli care sa va imbolnaveasca iepurasul inca din prima zi :(.

PASUL 3

Daca nu i-ati amenajat iepurasului, inainte sa il aduceti acasa, UN SPATIU CARE SA FIE DOAR AL LUI, atunci va trebui sa va mobilizati si sa rezolvati repede si problema asta. Ca sa intelegeti de ce e foarte important sa aiba si el spatiul lui personal, cititi Casuta si spatiul lui. Stiu ca poate fi uneori complicat sa gasiti cea mai buna varianta locativa pentru iepuras, dar lucrul asta trebuie pana la urma facut, cat mai bine si cat mai repede.

PASUL 4

Un alt lucru pe care trebuie sa-l puneti pe lista de prioritati e sa gasiti cat mai repede un cabinet veterinar in care sa existe macar un medic cu experienta in tratarea iepurasilor. Nu e un lucru foarte usor… Asa ca s-ar putea sa fiti tentati sa amanati destul de mult lucrul asta, mai ales daca iepurasul pare foarte vioi si sanatos. Dar eu o sa incerc sa va impulsionez un pic spunandu-va ca s-ar putea sa regretati foarte mult orice zi de amanare, daca nu va grabiti sa faceti asta acum, cand totul e inca bine.

Pe langa un control general al iepurasului, ca sa stiti de la inceput cum stati, veterinarul mai poate eventual sa il vaccineze pe iepuras impotriva mixomatozei, daca nu aveti siguranta ca iepurasul a fost vaccinat asa cum trebuie (multi veterinari recomanda vaccinarea la varsta de doua luni, apoi la varsta de trei luni si apoi la fiecare 6 (sau 12) luni – in functie de vaccin). Daca nu aveti garantia ca iepurasul are inca asigurata imunitatea prin cel mai recent vaccin facut si se intampla sa fiti si intr-o perioada (primavara, vara) si zona (undeva in afara orasului) cu risc crescut de imbolnavire, asta devine o urgenta. Pana atunci (dar si dupa vaccinare) faceti tot ce puteti ca sa tineti departe de iepuras orice vietate care poate purta virusul mixomatozei – tantari, muste, pureci, capuse si chiar si soricei.

PASUL 5

In afara de lucrurile deja amintite, ce v-ar mai ramane de facut cat mai repede ar fi sa invatati lucrurile de baza care tin de sanatatea lor, ca sa stiti sa preveniti si sa recunoasteti macar unele probleme de sanatate relativ comune, mai ales ca perioada de acomodare e o perioada de risc din punctul asta de vedere.

In plus, sa invatati lucrurile de baza care tin de felul in care se comporta si comunica iepurasii, ca sa puteti sa ii intelegeti cat mai bine si sa stiti cum sa faceti ca sa le deveniti simpatici inca de la inceput.

Lasă un comentariu