Copii si iepurasi

Multi parinti, gandindu-se ca poate e momentul sa le ofere copiilor lor un animalut de companie, isi pun intrebarea daca unul sau mai multi iepurasi ar fi potriviti pentru ei. Dar nu toti isi pun si intrebarea daca proprii lor copii ar fi companionii si proprietarii potriviti ai unui iepuras. Si nici nu isi imagineaza situatia ca pe o experienta de familie, in care iepurasii urmeaza sa fie viitori membri ai familiei, un alt fel de copilasi de care trebuie sa se ocupe intotdeauna o persoana foarte responabila si care trebuie sa creasca si sa invete sa traiasca alaturi de alti oameni (si eventual animalute) din familie.

Desi nu am trait pana acum experienta parintelui care ingrijeste in acelasi timp copii si animalute, o experienta pe care din ce in ce mai multi adulti si-o asuma, mi-o doresc foarte mult de cand am ajuns sa ma simt mamica pentru Pufi, primul meu iepuras. Incerc sa ma documentez tot mai mult pe tema asta, gandindu-ma la ziua in care voi avea copii si la interesul din ce in ce mai mare al altor parinti pentru iepurasi, ca animalute de familie.

Pornind de la lucrurile pe care le-am invatat in mod direct in cei cativa ani de convietuire cu iepurasii mei si de la cele pe care le-am aflat de-a lungul timpului din experienta altora, o sa incerc sa formulez cateva idei care mi se par esentiale pentru o experienta de familie cat mai frumoasa daca va ganditi sa le faceti copiilor drept cadou un iepuras:

1. Inainte de toate, e esential sa intelegeti foarte bine de ce un iepuras trebuie sa fie INTOTDEAUNA cel putin un ANIMAL DE FAMILIE, daca nu chiar un alt fel de membru (mai exact, copil) al familiei, si de ce nu poate fi NICIODATA doar proprietatea unui copil. Pentru binele tuturor celor implicati (oameni si animalute) e obligatoriu sa existe in familia voastra cel putin o persoana cu maturitatea necesara (cel mai probabil un adult) care sa isi asume rolul de „parinte” pentru iepurasul/iepurasii adoptati. Iepurasii sunt „high-maintainance pets”, animalute care au nevoie de ingrijire constanta si atenta iar sarcina ingrijirii lor corecte depaseste resursele pe care le are un copil. In unele momente ingrijirea unui iepuras pune probleme chiar si unui adult bine documentat si responsabil. Daca veti citi doar articolele de pe blog care se refera la ingrijirea iepurasilor in situatii normale, nu mai vorbesc de cele dificile, o sa ajungeti probabil la aceeasi concluzie ca si mine.

2. Pe langa responsabilitatea ingrijirii iepurasului, cel care isi asuma rolul de „parinte” al iepurasului in familia voastra ar trebui sa faca si educatia celor mici in privinta modului in care trebuie sa il perceapa, sa il inteleaga si sa il trateze pe iepuras. In plus, e foarte importanta existenta unor reguli de comportament in familie fata de iepurasi, pe care copiii trebuie ajutati sa le inteleaga cat mai bine ca sa fie cat mai motivati sa le respecte.

3. Un alt lucru foarte util ar fi organizarea clara si cat mai previzibila a programului fiecarui membru al familiei (ii includ aici si pe iepurasi, care – din fericire, sau nefericire – iubesc rutina si lucrurile previzibile).

Pentru informatii mai concrete si mai detaliate, care sa va poata fi utile in mod practic, voi adauga mai jos diverse articole legate de acest subiect.

Povestea unei mamici de copii si iepurasi
Cum sa ii invatam pe copii sa traiasca alaturi de iepurasi

Lasă un comentariu