Iepurasii si alte animalute

Foto: deviantart.com Foto: deviantart.com


Felul in care interactioneaza iepurasii cu alte animalute e mult mai divers decat ne-am putea imagina, daca gandim in stereotipuri. Ca si in cazul relatiilor umane, relatiile intre animale din specii diferite ar trebui privite si in individualitatea lor, nu doar in contextul unor legi generale de interactiune. Daca nu luam in considerare si alti factori modelatori decat cei pe care ii luam in calcul in mod traditional (cum ar fi apartenenta unui animal la o specie de tip pradator versus tip prada), multe din exemplele pe care ni le ofera realitatea s-ar putea sa ne surprinda.

In casele in care coexista mai multe specii, putem vedea de multe ori ca un iepuras poate fi adoptat, ingrijit, privit ca un companion de un alt animal care in mod obisnuit i-ar fi putin familiar sau chiar inamic natural – pisica sau catelul, de exemplu. Sau viceversa. Lucrul asta e valabil si in cazul interactiunii cu alte specii.

Pe de alta parte e adevarat ca in natura genul asta de relatii e exceptia, mai degraba decat regula. E nevoie de modificari de mediu si de circumstante pentru ca ele sa poata aparea. In familia noastra noi suntem cei care putem crea conditiile necesare si tot noi trebuie sa ne asiguram ca toate animalutele vor fi in siguranta. Nu vom pune fata in fata nici macar doi iepurasi fara sa respectam un anume protocol de „imprietenire”, cu atat mai putin un iepuras si un animal din alta specie. Si vom continua sa ii supraveghem cu atentie chiar si dupa ce s-a creat o relatie pozitiva relativ stabila.

Oamenii par sa fie atat de curiosi si de intrigati de felul in care interactioneaza animalute din speciile diferite incat poti gasi pe Internet o gramada de videoclipuri sau fotpgrafii in care animale din specii diferite sunt puse fata in fata, in mod natural sau artificial.

Un pui de iepuras e adoptat de o mama-pisicuta.

Ce se poate intampla atunci cand cand doi iepurasi nazdravani se fugaresc printr-o curte? Probabil ca diverse lucruri. De data asta intervine forta de politie galinacee :)

Va urma…

Lasă un comentariu